De Methoden

Psychosociale hulpverlening

De psychosociale benadering is een praktische en oplossingsgerichte manier om jouw probleemoplossend vermogen te versterken. Je krijgt inzicht in de manier waarop een verstoorde situatie in jouw leven zich heeft ontwikkeld.  Alle gebeurtenissen die zich aandienen in je leven interpreteer je op een eigen manier. Dit zijn aangeleerde patronen, die onbewust een gewoonte zijn geworden.

In de loop van je leven kunnen deze onbewuste gewoontepatronen je wel eens gaan tegenwerken.  Bijvoorbeeld wanneer je voor een moeilijke beslissing komt te staan of wanneer je in een crisissituatie bent beland die jou en je omgeving negatief hebben beïnvloed. 

Mijn rol is om samen met jou te werken aan het versterken van je eigen kracht en zelfvertrouwen om de balans in je leven te herstellen en onbewuste patronen bewust te maken en te wijzigen.  Ik neem ruim de tijd om naar je te luisteren en je kunt er op rekenen dat je serieus wordt genomen.  Het juiste  gereedschap wordt aangereikt, zodat je zelf aan de slag kunt. Als coach sta ik aan de zijlijn om je hierin te begeleiden.

De cognitieve benadering

Het gaat er niet om WAT je denkt, maar HOE je denkt.

Jouw interpretatie van een gebeurtenis neemt de regie over. Je wordt overspoeld door gepieker, rondcirkelende gedachten en negatieve denkpatronen, waarin je verstrikt raakt. Je kunt geen kant meer op. Jij wordt het probleem.

Door je bewust te worden van jouw manier van het interpreteren van een gebeurtenis of een situatie waarin je terecht bent gekomen, ga je inzicht krijgen in de manier waarop het brein functioneert. Dit inzicht geeft je de mogelijkheid om anders te gaan denken. Er zal weer ruimte komen voor de juiste oplossingen en mogelijkheden.

Je zult kennis maken met de cognitieve benadering. Je denkvermogen, de gedachtenpatronen en het zelfhelend vermogen te gebruiken als medicijn voor psychische en lichamelijke gezondheidsklachten.

Ons privéleven in een hectische maatschappij laat ons achter met een wirwar van onzekerheden, gepieker, pijn, angst, verdriet en verlies. Hoe kan je hier het beste mee omgaan? Hoe interpreteer je de gebeurtenissen in je leven? Welke invloed heb je op je omgevingsfactoren? 

In mijn praktijk laat ik je kennis maken met een eenvoudige methode (ABC model) om tot antwoorden te komen die zullen leiden naar een gezonder en gelukkiger leven.

 

Focussing

Focussing is een lichaamsgericht proces van jezelf gewaarworden van pijn of belemmerende gevoelens (angst, verdriet, stress)  in je lichaam. Deze pijn kan een uiting zijn van een blokkade die zich in de loop van je leven heeft vastgezet in je lichaam. Bijvoorbeeld een steen op je maag of spanning in je keel ervaren.

Onder mijn zorgvuldige begeleiding ga je gerichte aandacht geven (focussing) aan de pijn in je lichaam (de steen, spanning, onrust) zodat je contact kunt maken met de onderliggende oorzaak van deze pijn (blokkade). Ons lichaam heeft een wijsheid die we vaak over het hoofd zien. We blijven maar denken en piekeren. Bij focussing ga je voelen en luisteren wat je lichaam te vertellen heeft. Je gaat in wezen ‘in gesprek’ met je lichamelijke gewaarwording.  Je gaat het onderliggende probleem oplossen, waardoor de pijn verdwijnt. Je ervaart letterlijk een opluchting. Je lichaam herstelt zich op een wonderbaarlijke manier in een paar sessies. 

Individuele mindfulness training


Deze persoonlijke training is gebaseerd op de cognitieve benaderingswijze van de Mindfulness (MBCT) en op stressreductie (MBSR)

De training is ingedeeld in 8 bijeenkomsten van 1 uur.

Ik volg de richtlijnen die van toepassing zijn op de lessen die ontwikkeld zijn door John Kabat Zinn.

Met deze training gaan we in op persoonlijke onderwerpen waar je meer zicht op wilt krijgen. De frequentie van de trainingen kun je zelf bepalen. In overleg kijken we welke onderwerpen van de training voor jou interessant zijn. Daar kunnen we tijdens de training dieper op in gaan.

Ben je geïnteresseerd? Neem dan contact op. Ik kijk uit naar onze ontmoeting.