De Japanse levensfilosofie
Tijdens mijn verblijf in Japan heb ik kennis mogen maken met een levensfilosofie die ik graag met je wil delen. Het zou zomaar de weg voor je kunnen zijn om te komen tot het bereiken van jouw persoonlijk doel.
De eeuwenoude cultuur in dit bijzondere land kunnen we niet kopiëren, maar er zijn wel degelijk veel levenswijsheden die we kunnen toepassen in ons dagelijks leven. Voornamelijk als het gaat om hoe we op een andere manier in het leven kunnen staan. Bijvoorbeeld de versimpeling en de kunst van de eenvoud, de zorgvuldigheid van het omgaan met jezelf en je medemens. Mijn eerste indruk van deze levensfilosofie was ontroering en de gedachte “zo kan het dus ook”.
Vanuit deze filosofie kan ik je begeleiden om op een totaal andere manier in het leven te gaan staan. Onderstaand vind je een aantal levenshoudingen die inzicht kunnen geven in wat je werkelijk nodig hebt in je leven (Wabi Sabi). Hoe je gezonder kunt leven (Shinrin Yoku) of naar aanleiding van het IKIGAI model je passie kunt volgen en de reden van je bestaan vorm kunt geven.
Wabi Sabi
Een mooie levenshouding in Japan wordt Wabi Sabi genoemd. Het gaat om versimpeling, eenvoud, bezinning en stilte. Wat hebben we allemaal nodig? Waar rennen we met z’n allen naartoe?
Het is fijn om te genieten van rust. Ontdek hoe je met tijd omgaat of probeer te aanvaarden dat er barsten ontstaan in je leven. Onvolmaaktheid kan schoonheid zijn. Acceptatie staat centraal.
Ruim dingen op die niet meer bij je passen. Creëer rust en ruimte om je heen. Dat kan ver gaan, schrik niet. Overtollige spullen, maar ook overbodige gedachten en gepieker. Kijk naar jouw “vriendenkring”. Wie weet kan daar de bezem door. Klinkt misschien wat lastig, maar het ruimt op.
Het zal je verbazen hoeveel manieren er in de Japanse levenswijze voor ons bruikbaar zijn. We pikken een aantal uit die voor ons geschikt zijn.
Shinrin Yoku
Shinrin Yoku betekend “bosbaden”. Het vertoeven in de natuur is een bron van helende kracht. Een regelmatige wandeling in een natuurgebied heeft een zeer goede uitwerking op je gezondheid. Uit onderzoek blijkt dat het ons tot rust brengt, de bloeddruk verlaagt en ons immuunsysteem versterkt.
Het zou voor iedereen een gewoonte kunnen worden om je dagelijks leven aan te vullen met Shinrin Yoku. Het is makkelijk toe te passen in je hectische leven. Je hebt er geen speciale vaardigheden voor nodig. Zeker als je leven overspoelt wordt door gepieker en zorgen kan een bosbad weldadig zijn.
In Japan hebben vele grote kantoorgebouwen binnentuinen gecreëerd. Vaak rondom de verdiepingen zijn prachtige plekken aangelegd met bomen en planten, die water krijgen door een ingenieus irrigatiesysteem. De werknemers gaan regelmatig rusten in deze omgeving om weer zuivere energie in te ademen. Dat zou toch in ons land ook gerealiseerd kunnen worden?
Ikigai
- Iki staat voor “Leven of levend”
- Gai staat voor “Waarde, effect, resultaat”
Ikigai kun je vertalen als “het hebben van een doel in je leven”. In mijn praktijk maken we gebruik van het Venn diagram (Zie onderstaand voorbeeld)
Aan de hand van het invullen van de vragen binnen de cirkels kun je komen tot het inzicht of er wellicht iets verandert zou kunnen worden in je leven, zodat je meer in balans komt en meer haalt uit je kwaliteiten, talenten, vaardigheden en wensen. Je kunt er achter komen of je leeft volgens jouw passie en missie. Dit kan een waardevolle verandering te weeg brengen.